Praktijkondersteuners
Wij, Marjon Hoogendoorn, Stefanie Tool en Anja Bes , zijn praktijkondersteuners. We zijn opgeleid om zelfstandig spreekuur te houden voor bepaalde groepen patiënten. We werken volgens protocollen gebaseerd op landelijke richtlijnen, zoals de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap en onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Wij houden spreekuren op het gebied van diabetes, astma / COPD en hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, etalagebenen, hartfalen).
emailadressen:
m.hoogendoorn@artsendemare.nl
Wanneer u zich voor een telefonisch overleg aanmeldt bij de doktersassistente bellen wij u terug.
Diabetes
Gezondheidscentrum de Mare werkt samen met diabeteszorggroep HONK Ketenzorg. HONK Ketenzorg is in het leven geroepen door de huisartsen van Noord-Kennemerland om de diabeteszorg gezamenlijk te gaan uitvoeren. Dit betekent dat in de hele regio hetzelfde programma wordt aangeboden en dat er structureel overleg is met diabetesverpleegkundigen, dietisten en oogartsen en dat er verwijs- en terugverwijsafspraken zijn gemaakt met de internisten. Voor u als patient met diabetes betekent het dat u eenmaal per 1 tot 2 jaar door HONK ketenzorg wordt opgeroepen om een foto van uw netvlies te maken ter opsporing van beginnende afwijkingen. Tijdige opsporing en behandeling kan blindheid voorkomen. Soms is het nodig dat uw ogen gedruppeld worden. Het is dan verstandig u door een ander te laten vervoeren.
Een diabetespatient wordt iedere drie maanden door ons uitgenodigd voor controle op het spreekuur.
Belangrijke onderwerpen zijn:
- de instelling van de diabetes aan de hand van het HbA1c
- bloedsuikerwaarden
- gewicht
- leefstijl (gezonde voeding, bewegen, roken)
- risicofactoren voor hart- en vaatziekten (cholesterolgehalte, bloeddruk)
- complicaties (voeten, nieren, ogen, bloedvaten)
Conditietraining
Er starten regelmatig groepen voor diabetespatiënten ter verbetering van de conditie. De groepen worden geleid door fysiotherapeuten. Getraind wordt door middel van fietsen, loopband en krachttraining. Vooraf wordt een conditietest gedaan. Bij insuline-afhankelijke patiënten wordt voor de training het bloedsuikergehalte gemeten.
De eigen bijdrage is afhankelijk van uw zorgverzekering.
U kunt zich aanmelden op het spreekuur van de praktijkondersteuners via telefoon: 072-5610800 of email.
Hart- en vaatziekten
Bij hart- en vaatziekten kunt u denken aan controles bij hoge bloeddruk, hartfalen, na een doorgemaakt hartinfarct, te hoog cholesterolgehalte of vaatvernauwing aan de benen.
COPD
COPD is een aandoening van de luchtwegen. Bij COPD raken de kleine vertakkingen van de luchtwegen door een chronische ontsteking beschadigd. Daardoor werken de longen minder goed. U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm. U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen.
Wij geven u voorlichting over het omgaan met COPD, doen longfunctieonderzoek, stellen uw medicatie zo optimaal mogelijk in, gaan samen met u na of u de medicatie goed gebruikt en verwijzen u zonodig naar de fysiotherapeut.